Najveći dužnici uskoro na stubu srama?

Bez autora
Dec 12 2011

Skupština Srbije razmotriće na sednici koja počinje u četvrtak, 15. decembra, izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje predviđaju da poslodavci istovremeno sa isplatom zarada zaposlenima uplaćuju i poreze i doprinose.Izmenama tog zakona, koje je Vlada Srbije uputila parlamentu po hitnom postupku, predviđeno je i da Poreska uprava ima mogućnost da objavi spisak najvećih dužnika. Do sada je objava podataka o poreskim obveznicima bila službena tajna.

Najveći dužnici uskoro na stubu srama?Skupština Srbije razmotriće na sednici koja počinje u četvrtak, 15. decembra, izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje predviđaju da poslodavci istovremeno sa isplatom zarada zaposlenima uplaćuju i poreze i doprinose.

Izmenama tog zakona, koje je Vlada Srbije uputila parlamentu po hitnom postupku, predviđeno je i da Poreska uprava ima mogućnost da objavi spisak najvećih dužnika.

Do sada je objava podataka o poreskim obveznicima bila službena tajna.

Procene su da preduzeća i građani po osnovu poreza i doprinosa duguju državi više od 700 milijardi dinara, a da je od toga polovina dug 100 najvećih dužnika.

Među najvećim dužnicima su, kako tvrde u Poreskoj upravi, poznati biznismeni i estradne ličnosti, političari i sportisti, ali i javna i komunalna preduzeća.

Poreska uprava je sredinom jula podnela inicijativu za izmene Zakona o poreskom postupku i administraciji, kako bi mogla da objavljuje imena poreskih dužnika na svom sajtu i u medijima.

Poslanici će na novoj sednici razmotriti i izmene Zakona o porezu na dobit pravnih lica, koje je Vlada Srbije takođe uputila parlamentu po hitnom postupku.

Izmenama tog zakona, između ostalog, predviđeno je uvođenje poreske olakšice za korisnika slobodne zone pod uslovom da poreski obveznik u slobodnoj zoni obavlja samo proizvodnu delatnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik